Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(20)
Forma i typ
Książki
(20)
Poradniki i przewodniki
(18)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(22)
nieokreślona
(2)
Placówka
Ropa - Wypożyczalnia
(18)
Łosie - Wypożyczalnia
(6)
Autor
Bauer Marc Michel
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Domańska-Smoleń Magdalena
(1)
Francuz Sabina
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grabowska-Grzyb Ałbena (1971- )
(1)
Gwis Asia
(1)
Kaczmarczyk Małgorzata
(1)
Koufman Jamie
(1)
Kędzior Katarzyna
(1)
Linowski Dominik
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Marciniewicz Katarzyna
(1)
Morawska Dorota
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Piotrowska Eliza (1976- )
(1)
Purol Tomasz
(1)
Reimann Teresa (1970- )
(1)
Stern Jordan
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Targosz Grzegorz
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Wysokińska Karolina
(1)
Łukasik Paweł (technolog żywności)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(16)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(20)
Język
polski
(20)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Potrawy jarskie
(3)
Chleb
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Ajurweda
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroby stawów
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Ciasta
(1)
Fermentacja
(1)
Galaretki owocowe
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Jajka
(1)
Kasza
(1)
Kobieta
(1)
Kolacja
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kosmetyka naturalna
(1)
Książka kucharska
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Likiery
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Nalewki
(1)
Odżywianie
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pieczywo
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Tarczyca
(1)
Warzywa
(1)
Weganizm
(1)
Wielkanoc
(1)
Śniadania
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Małopolska
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(10)
Książka kucharska
(9)
Przepisy kulinarne
(9)
Poradnik
(6)
Autobiografia
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(261)
Edukacja i pedagogika
(131)
Socjologia i społeczeństwo
(84)
Literaturoznawstwo
(79)
Biologia
(60)
Kulinaria
(20)
Psychologia
(56)
Medycyna i zdrowie
(53)
Podróże i turystyka
(46)
Etnologia i antropologia kulturowa
(41)
Kultura i sztuka
(35)
Religia i duchowość
(28)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(23)
Fizyka i astronomia
(18)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(18)
Geografia i nauki o Ziemi
(15)
Rozwój osobisty
(14)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(13)
Transport i logistyka
(13)
Inżynieria i technika
(12)
Kultura fizyczna i sport
(12)
Ochrona środowiska
(12)
Filozofia i etyka
(9)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(8)
Nauka i badania
(6)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Architektura i budownictwo
(5)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Hobby i czas wolny
(5)
Językoznawstwo
(5)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(5)
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Archeologia
(4)
Chemia
(4)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Dzikie zwierzęta
(1)
Matematyka
(1)
Opieka nad zwierzętami
(1)
20 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta dla zdrowia : chleby i pasty do chleba, śniadania, kolacje / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2019. - 155, [4] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Jak utrzymać efekty postu Daniela, przepisy diety pełnowartościowej, zasady zdrowego gotowania, planowania posiłków.
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Dla tych, którzy stosowali Post Daniela. Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, tym razem odpowiada na pytanie, które codziennie sobie zadajemy - co przygotować na śniadanie lub kolację, aby było zdrowo, a przygotowanie posiłku nie zajęło zbyt wiele czasu? Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Znajdziesz w niej przepisy na: pachnące i chrupiące chleby: na zakwasie, drożdżach, bezglutenowe, sycące śniadania i odżywcze drugie śniadania, lekkostrawne i urozmaicone kolacje. Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek - plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni! Z Dietą dla zdrowia utrzymasz efekty Postu Daniela przez całe życie. "Dieta dla zdrowia jest przeznaczona absolutnie dla każdego: dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Można ją stosować przez całe życie. Jest pyszna, łatwa w stosowaniu. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewodnik po smakach , tradycjach i kulturze ludowej Małopolski. W środku poza ciekawostkami dotyczącymi regionu znajdziemy zbiór nalepszych przepisów kulinarnych na tradycyjne dania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Łosie - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mąka i woda / Sabina Francuz. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Znak koncept, 2021. - 271, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. „Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu. Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce. Daj się poprowadzić - czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie.”
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, copyright 2021. - 350, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
Tekst na skrzydełkach. Miejsce wydania podane według serwisu e-ISBN.
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0
"Magda" - Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się jak długą i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie. Autorzy zabierają czytelnika w niezwykle emocjonalną podróż, gdzie szczęście miesza się samotnością, zaufanie i wiara z naiwnością, a los bywa równie łaskawy co okrutny. Opowieść o niezwykłej sile, wierze we własne możliwości i ciekawości świata, która pozwala sięgać po marzenia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 80 przepisów bohaterów "Stulecia Winnych".
Poznaj kolejne sekrety kuchni rodziny Winnych Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków? Podobnie jest z kuchnią rodzinną – to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są przetwory i nalewki. W kolejnej książce ze smakołykami Winnych Czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na te właśnie pyszności. Konia z rzędem temu, kto oprze się smakołykom Broni Winnej – jej wiśniowej konfiturze wzbogaconej nutą pigwy lub dżemowi aroniowo-gruszkowemu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zioła dla smaku, zdrowia i urody / Małgorzata Kaczmarczyk. - Warszawa : Edgard, 2017. - 271, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
(Samo Sedno)
Na okładce podtytuł: 150 przepisów na lecznicze napary, wina, nalewki, ziołowe dania i naturalne kosmetyki.
„Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa”.
Odkryj ogromny potencjał ziół z naszych ogródków, łąk, lasów i pól, bogactwo ich wartości odżywczych i właściwości farmakologicznych. Porzuć sztuczne suplementy diety, pełne chemii kosmetyki i żywność - zacznij czerpać moc z natury. W książce znajdziesz mnóstwo sprawdzonych sposobów wspomagania zdrowia m.in. na zahamowanie przeziębienia, kaszel, uciążliwy katar czy fizyczne przemęczenie. Samodzielnie przygotujesz domowe kosmetyki: krem do twarzy, maseczkę, peeling do ciała czy ziołowy szampon - bez chemicznych dodatków. Książka zainspiruje cię też do kulinarnych eksperymentów i stworzysz niebanalne ziołowe potrawy: zupy, sałatki, a nawet desery. Kolorowe zdjęcia, praktyczne wskazówki i pasjonujące ciekawostki przekonają cię, że przetwarzanie ziół nie jest wiedzą tajemną i daje wiele satysfakcji. Dzięki poradnikowi: - poznasz zasady zbierania, suszenia i przechowywania ziół - sporządzisz wspaniałe lekarstwa, m.in. nalewki i syropy na przeziębienie, antywirusowe żelki dla najmłodszych, maści na otarcia, alergie lub bolące stawy - nauczysz się robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała - kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, peelingi czy toniki - przygotujesz ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe, a także przetwory (m.in. musy, konfitury i syropy) oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy i przyprawy - dowiesz się, jak bez dużych nakładów finansowych zadbać o dobre samopoczucie i wygląd
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Łosie - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 100 wegetariańskich przepisów dla każdego!.
Slow West Wege nie jest typową książką kucharską – wegetariańskie przepisy spotykają się tu z osobistymi opowieściami dziewczyny, która postanowiła zamieszkać z dala od miejskiego zgiełku, by żyć blisko natury, a przede wszystkim by gotować i kochać z całego serca. To czasem wzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu. Autorka mieszka niemal na końcu świata – w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia czerpie się niemal garściami. Nie je się tu mięsa, a wszystkie zwierzęta – konie, kozy, koty i psy – są kochane i szanowane. Bliski kontakt z przyrodą, przepiękna okolica oraz możliwość jazdy konnej (w stylu western) działają kojąco i oczyszczającą na każdego, kto tu choć raz zawitał. źródło opisu: https://babaryba.pl źródło okładki: https://babaryba.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Dropping acid : the reflux diet cookbook & cure.
Dzięki informacjom zawartym w tej książce: • dowiesz się, jakie są przyczyny i objawy refluksu oraz w jaki sposób prawidłowo go zdiagnozować; • poznasz strategie eliminacji różnego rodzaju refluksu, np. refluksu żołądkowego, żołądkowo-przełykowego, choroby refluksowej przełyku (GERD lub GORD), refluksu krtaniowo-gardłowego, refluksowego zapalenia krtani czy refluksu utajonego; • odkryjesz, czym jest dieta przeciwrefluksowa i w jaki sposób może pomóc Ci wyleczyć Twoje dolegliwości; • dowiesz się, jakich produktów unikać, a które powinny zagościć w Twojej kuchni na stałe; • otrzymasz 75 przepisów na łatwe i smaczne śniadania, dania główne, sałatki i desery, wśród których znajdziesz omlet z pieczarkami, warzywną zupę z jęczmieniem i kurczakiem, gulasz grzybowy czy niesamowite ciasteczka owsiane! Dodaj do schowka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kipi kasza / Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz. - Warszawa : Edgard, 2015. - 245, [3] strony : fotografie ; 28 cm.
(Samo Sedno)
Odkryj kasze na nowo! Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowaniezpasja.pl, specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami. Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu - z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania. Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną! (nota wydawcy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łosie - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory z pomysłem / Patrycja Machałek. - Kraków : Znak, 2019. - 239 stron : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: 100 prostych przepisów na klasykę i ekstrawagancję w spiżarni.
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany. Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs! Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Zyskasz niepowtarzalne przetwory, których nie da się znaleźć na sklepowej półce. Przygotowywanie przetworów może być prostsze, niż myślisz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuję, nie marnuję : kuchnia zero waste po polsku / Sylwia Majcher. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2018. - 199, [8] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia. W tej książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, który w swojej restauracji podaje dania - z resztek; sklep w Kopenhadze, w którym można zakupić jedzenie z uszkodzeniami podczas transportu, lub któremu kończy się termin ważności; w Dani blogerka Selina Jull założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia, już po pięciu latach w jej kraju marnuje się o 25% jedzenia mniej!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W słoiku : przetwory na cały rok / Kasia Marciniewicz. - Poznań : Wydawnictwo Publicat, 2017. - 240 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm
"W tej książce otwieram przed Czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami – na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów. Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!" Kasia Marciniewicz źródło opisu: https://publicat.pl/publicat
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Łosie - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Piekę domowy chleb na żytnim zakwasie, robię zdrowe ciastka z bakaliami i codziennie gotuje. Wystarczy kilka prostych składników - kasza, brokuł, orzechy, pomidor, listek laurowy, szczypta soli - żeby wyczarować pyszne i zdrowe danie. Tak właśnie lubię gotować. Wszystkie przepisy w tej książce są łatwe, szybkie i oparte na naturalnych, nieprzetworzonych produktach: świeże warzywa, warzywa strączkowe, kasze, zioła, owoce i przyprawy. Pyszne jedzenie, które karmi ciało i dusze! [Beata Pawlikowska]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Łosie - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół / Magdalena Pieńkos. - Wydanie 1. - Warszawa : SBM, copyright 2018. - 192 strony : fotografie ; 25 cm.
„Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa”.
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Podobno wszystko od jajka się zaczęło. Temat w okresie wiosny i świat Wielkanocnych bardzo aktualny. Książka niezwykła – pod względem treści, tematyki czy wydania i graficznej oprawy. Książka dostarcza wielu ciekawych informacji: z czego zbudowane jest jajko kurze, jak wyglądają jajka innych zwierząt (także tych prehistorycznych), zastosowania kulinarne jajka w kuchni, jajka w sztuce czy architekturze. Gdzie i kiedy oraz po co malowano jajko? Czy jajka możemy znaleźć na ulicach miasta? Jajo. Jajka w gnieździe i kosmosie, czyli kogel-mogel dla dociekliwych to prawie 100 stron informacji o jajku – ogromna porcja faktów, ciekawostek i wspaniała zabawa w odrywanie ciekawostek na temat jajka! (nota wydawcy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łosie - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 5 III (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywniak : zapomniane smaki / Tomasz Purol. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 207, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
Na okładce: Topinambur, pasternak, brukiew, jarmuż, kolorowe marchewki, skorzonera.
Są warzywa, które choć dawniej gościły na polskich stołach, z czasem zostały zapomniane. Niesłusznie! Tomasz Purol, uczestnik 5. edycji Top Chef Polska i szef kuchni restauracji Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, odkrywa na nowo brukiew, topinambur, jarmuż, kolorową marchew, skorzonerę i pasternak. Brzmi dziwacznie, staromodnie? Nic bardziej mylnego! 60 przepisów na dania z zapomnianymi warzywami pokaże je z nowoczesnej, wyrafinowanej i przede wszystkim przepysznej strony.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu / Teresa Reimann. - Wrocław ; Lutynia : Wydawnictwo Purana, 2015. - 302 strony : il.ustracje kolorowe ; 22 cm.
W dzisiejszych czasach nie trzeba już nikogo przekonywać o zdrowotnych korzyściach płynących z bezglutenowej czy wegańskiej diety. Wiele osób jest nawet zmuszonych do jej przestrzegania z powodu nietolerancji glutenu czy laktozy. Jednakże przeszkodą w stosowaniu tej diety wydaje się niemożność uzyskania dobrego pieczywa, takiego jak pachnący chleb czy chrupiące bułeczki, nie wspominając już o takich smakołykach jak ciasta czy torty. Samodzielne próby kończą się zwykle niepowodzeniem, a oferowane w sklepach gotowe produkty, za które często trzeba słono zapłacić, nie zawsze zachęcają smakiem czy świeżością. Książka Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu wychodzi naprzeciw oczekiwaniom Czytelników, którzy chcieliby spróbować sami zrobić pieczywo z bezglutenowych mąk oraz z całkowicie roślinnymi składnikami. Autorka, wieloletnia weganka na diecie bezglutenowej, proponuje swoje sprawdzone przepisy, według których przygotowuje potrawy dla cateringu zaopatrującego wegetariańskie bary i restauracje we Wrocławiu. 130 przepisów zawartych w książce to nie tylko receptury na wypieki, lecz także na wszelkiego rodzaju dodatki, takie jak pasty, humus oraz kotlety czy zupy. Przepisy zostały tak dobrane i przetestowane, by każdy, podążając ściśle recepturą, odniósł sukces w swoich próbach i mógł cieszyć się końcowym rezultatem. Dla wielu książka ta będzie podróżą do krainy nieznanych smaków i zaskakujących pomysłów, a zdrowie i lepsze samopoczucie będzie dodatkowym bonusem. Życzymy smacznego i miłej zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa tarczyca : twoja droga do równowagi hormonalnej / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2018. - 268, [4] strony : ilustracja, fotografie ; 25 cm.
Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie - zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. W książce "Zdrowa tarczyca" znajdziesz: kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu. "Zmagasz się z chorobami tarczycy? Cierpisz na wahania nastroju, depresje, spadki energii, masz suchą skórę, wypadają Ci włosy i, mimo ćwiczeń oraz diety, nie potrafisz schudnąć? Przy wsparciu specjalistów - dietetyczki i konsultanta ajurwedyjskiego - przygotowaliśmy kompleksowe menu, które pomoże Ci wrócić do równowagi, zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się pełnią życia." Karolina i Maciej Szaciłło.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinny lunchbox dla każdego / Eryk Wałkowicz. - Kraków : Flow Books, 2018. - 238, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Czy posiłki jedzone codziennie w pracy, na uczelni, w szkole mogą być pełnowartościowe, oryginalne i smakować bajecznie? Mogą! Zacznij dzień od pożywnego, nasyconego kolorem kurkumy omletu z ciecierzycy, gdy tracisz siły sięgnij po cukiniowe bolognese, na podwieczorek wypij egzotyczny koktajl i rozkoszuj się smakiem dojrzałej figi, soczystej marakui oraz pachnącej mięty. Autor popularnego bloga erVegan.com nauczy cię, jak szybko przygotować wymarzony lunchbox. Przekona, że warto samemu decydować o tym, co trafia na twój talerz. Sprawi, że potrawy przygotowywane z sezonowych warzyw, zdrowych kasz, aromatycznych ziół, kolorowych fasoli staną się wyczekiwaną przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zadbać o stawy : wskazówki i przepisy / [wybór i opracowanie redakcja portalu Zdrowe Zdrowie]. - Kraków : M, copyright 2019. - 125, [3] strony : fotografie ; 21 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
Na okładce i grzbiecie: smacznie i zdrowo.
„Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa”.
Jeszcze do niedawna zwyrodnienie stawów było schorzeniem dotykającym tylko starszych pacjentów. Niestety, wraz z rozwojem cywilizacji i niezdrowym trybem życia choroba atakuje osoby w coraz młodszym wieku. Charakterystycznym jej objawem jest ból i ograniczenia ruchomości stawów. Choroba zwyrodnieniowa jest przewlekła i nieodwracalna a do jej rozwoju przyczyniają się również inne schorzenia takie jak: otyłość, cukrzyca czy zaburzenia hormonalne. Nieleczona prowadzi do trwałego uszkodzenia chrząstek i do kalectwa. Dlatego tak ogromne znaczenie w jej zapobieganiu i leczeniu ma profilaktyka i odpowiednia suplementacja. W książce znajdziemy praktyczne wskazówki, jak najlepiej chronić nasze stawy oraz proste przepisy na smaczne dania, które pomogą utrzymać je w dobrej kondycji i powstrzymać dalszy rozwój choroby.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej