Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(2)
Branch
Ropa - Wypożyczalnia
(2)
Author
Góźdź Joanna
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Papieroplastyka
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Cuda z papieru / Joanna Góźdź. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, cop. 2014. - 111, [1] s. : il. (gł. kolor.) ; 28 cm.
Na okł.: Bibułka, papier biurowy, papier pakowy, brystol, tektura.
Zakupiono ze środków finansowych Biblioteki Narodowej w ramach „Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa” na rok 2014.
Ta przepięknie ilustrowana książka zawiera pomysły na efektowne przestrzenne dekoracje z bibuły, papieru biurowego, kartonu i tektury. Autorka pokazuje, jak krok po kroku samodzielnie wykonać oryginalne ozdoby z tego niedrogiego materiału. Wspaniałe aranżacje zachęcają do twórczej zabawy ze sztuką.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ropa - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 74 (1 egz.)
Book
In basket
Gotuję, nie marnuję : kuchnia zero waste po polsku / Sylwia Majcher. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2018. - 199, [8] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia. W tej książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, który w swojej restauracji podaje dania - z resztek; sklep w Kopenhadze, w którym można zakupić jedzenie z uszkodzeniami podczas transportu, lub któremu kończy się termin ważności; w Dani blogerka Selina Jull założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia, już po pięciu latach w jej kraju marnuje się o 25% jedzenia mniej!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ropa - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again