26461
Książka
W koszyku
Czosnek dobry na wszystko / Edgar Brown. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza "Aba", cop. 2007. - 133, [1] s. ; 21 cm.
(Źródło Życia i Zdrowia)
Czosnek był stosowany jako roślina lecznicza w wielu, jeśli nie w większości kultur, od czasów antycznych. Jednak dopiero niedawno zbadano jego składniki. Głównym jest allin, którego zawartość wynosi około lOg/kg. Allin jest związkiem zawierającym siarkę - ale nie ma zapachu. Typowy zapach czosnku powstaje wtedy, gdy świeża główka czosnku ulega zniszczeniu. Wówczas enzym (allinaza) tworzy allicynę. Ta z kolei rozpada się na ajoen i kilka wielosiarczków. Te ostatnie są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach czosnku. Zawartość allinu w świeżym czosnku waha się w graniach 10 jednostek; o ilości allinu w czosnku decyduje charakterystyka rośliny, gleby i klimatu.
Status dostępności:
Ropa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca języka
Tekst tł. z niem.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej