26461
Book
In basket
Czosnek dobry na wszystko / Edgar Brown. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza "Aba", cop. 2007. - 133, [1] s. ; 21 cm.
(Źródło Życia i Zdrowia)
Czosnek był stosowany jako roślina lecznicza w wielu, jeśli nie w większości kultur, od czasów antycznych. Jednak dopiero niedawno zbadano jego składniki. Głównym jest allin, którego zawartość wynosi około lOg/kg. Allin jest związkiem zawierającym siarkę - ale nie ma zapachu. Typowy zapach czosnku powstaje wtedy, gdy świeża główka czosnku ulega zniszczeniu. Wówczas enzym (allinaza) tworzy allicynę. Ta z kolei rozpada się na ajoen i kilka wielosiarczków. Te ostatnie są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach czosnku. Zawartość allinu w świeżym czosnku waha się w graniach 10 jednostek; o ilości allinu w czosnku decyduje charakterystyka rośliny, gleby i klimatu.
Availability:
Ropa - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Notes:
Language note
Tekst tł. z niem.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again